top of page
  • Foto van schrijverAnne

Waarom is wetenschap belangrijk voor paardenwelzijn?

Bijgewerkt op: 26 nov. 2023

Ken je dat, dat je tegen een probleem aanloopt met je paard en dat de mensen om je heen direct met oplossingen aankomen? Vaak geven ze daarbij advies over hoe zij dat probleem ooit bij hun paard hebben opgelost of hoe ze weten dat iemand anders dat heeft gedaan. Maar is dat ook wel de goede oplossing voor jouw paard? Op welke feiten kan je jouw keuze en aanpak baseren?

Bruin paard graast in de wei

In onze omgang met paarden spelen onze eigen gevoelens en ervaringen altijd een grote rol, dat is logisch. Wij merkten ook dat we veel dingen op gevoel deden of omdat we van anderen hadden gehoord dat het werkt, maar was dit nou echt de juiste manier? Steeds vaker vroegen we ons af: hoe doen we het nou eigenlijk ‘goed’?


Zo kwamen we in de zoektocht naar antwoorden bij de wetenschap terecht.

Voor veel mensen klinkt wetenschap 'saai'; ellenlange artikelen met moeilijke taal en ongrijpbare onderzoeken.

Maar het tegendeel is waar: wetenschap is enorm interessant en divers!

Omdat wetenschappelijk onderzoek vaak begint met iemand die zich afvraagt 'hoe zit dit nou eigenlijk?' vind je hier veel antwoorden op praktische vragen.


Onuitputtelijke bron van informatie

Eigenlijk is de wetenschap een onuitputtelijke bron van informatie. Alles waar je een vraag over kan bedenken, kan je ook onderzoek naar doen.

Het begint bij de basis: hoe functioneert een paard fysiek? We noemen dit ook wel 'fundamenteel onderzoek'. Dat is eigenlijk onderzoek naar basiskennis, of feiten. Het is onderzoek naar kennis vanwege de kennis, de resultaten hebben niet per se direct een praktische toepassing. Maar je kan je misschien wel voorstellen dat als we niet weten hoe de hersenen van een paard werken, we ook geen goed onderzoek kunnen doen naar de effecten van verschillende trainingsmethoden.


Een andere interessante vraag is wat zijn nou eigenlijk de voorouders van het paard? Door te weten wie de voorouders zijn en vooral in hoeverre ons moderne paard nog op deze voorouders lijkt, leren we veel over wat de behoeften van onze moderne paarden zijn.


Dan is er natuurlijk vooral veel onderzoek naar het effect van de mens en van het houden van paarden op het paard zelf. Heel interessant zijn onderzoeken naar de relatie tussen mens en paard en hoe dit het welzijn beïnvloedt. Zo blijkt dat het welzijn van een paard voor het grootste deel wordt bepaald door de mate van empathie die de verzorger kan voelen en door hoe goed die verzorger pijn kan herkennen bij een paard.

Daarnaast is veel onderzoek gedaan naar het houden van paarden:

Wat zijn de effecten van binnen of buiten houden van paarden?

In hoeverre is sociaal contact belangrijk?

Wat voor verrijking hebben paarden nodig?

Je ziet het, wetenschap biedt eindeloos veel goed onderbouwde informatie. En dit is nog maar een kleine opsomming!


Wetenschap biedt houvast

Doordat wetenschappelijke informatie ons feiten geeft, krijgen we meer houvast in onze omgang met paarden. Soms is het gewoon lastig om te weten wat te doen. Zeker als het onze eigen paarden zijn die ‘niet luisteren’ of probleemgedrag vertonen, is het moeilijk om niet gefrustreerd te raken. Door steeds meer te weten over waarom het paard doet wat hij doet, krijgen we er meer begrip voor. Dit maakt het makkelijker om een keer diep adem te halen als ons paard weer een keer de hoeken niet door wil in de bak. Met onze kennis weten we nu beter waar het probleem vandaan kan komen en welke oplossing we kunnen gebruiken.


Zeker van jezelf

Met ieder artikel dat we lezen leren we meer over onze paarden, hun gedrag, denkpatronen en communicatie. We weten nu dat wat we doen goed is en welke opties we hebben als iets niet werkt. Dit geeft een zeker gevoel en maakt de omgang met paarden nog veel leuker!




17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page