Over Equifacts

Hoe het allemaal begon..

"Zoveel mensen, zoveel meningen", dat geldt zeker voor de paardenwereld. Met alle verschillende meningen, redenaties en ideeën kan het moeilijk zijn om de juiste keuzes voor jou en je paard te maken. Want wat zijn nou de feiten en is er eigenlijk wel een 'goed' en 'fout'?

We zien in de paardenwereld veel discussies en onenigheden. Soms gebaseerd op feiten, vaak gebaseerd op meningen. Zelf vroegen we ons regelmatig af: hoe doen we het nou 'goed'
Zo ontstond tijdens een buitenrit in 2021 het idee om alle wetenschappelijke informatie over paarden te bundelen op één platform. Equifacts was een feit. 

Paarden zijn levende wezens en wat voor de ene optimaal is hoeft dat voor de andere niet te zijn. Juist dit grijze gebied brengen we bij Equifacts in beeld.
We geven je de kennis en handvatten om voor jouw paard en situatie steeds de juiste keuze te maken.
Empty space, drag to resize

Ontmoet de gezichten achter Equifacts
 

Lydia Nieuwe Weme

"In 2012 voltooide ik mijn master Animal Sciences aan de Universiteit van Wageningen. Sindsdien werk ik ook op deze universiteit bij de leerstoelgroep Behavioral Ecology. Hier ondersteun ik onderzoeken naar het welzijn van verschillende diersoorten zoals katten, honden, kippen en paarden. In 2020 stond ik aan de wieg van een pilot studie naar opvoedstijlen in de relatie tussen paard en mens.
Mijn filosofie is dat niemand ooit is uitgeleerd en dus heb ik onlangs de cursus Horse Psychology afgerond.
Mijn missie met Equifacts
is om de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn van paarden te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Dit doe ik al bij de training en huisvesting van mijn eigen paarden en ook in de clinics en lessen die ik geef op het gebied van fijne communicatie tijdens het grondwerk en vanuit het zadel, clickertraining, horse agility en speurwerk met paarden.
Sinds 2018 hebben we een pensionstal aan huis. Hier werken we nu zelf ook steeds aan het nog verder verbeteren van het welzijn van onze paarden."
Opleidingen/cursussen:
  • MSc. Animal Sciences
  • Horse Agility level 1&2
  • Horse Psychology
  • The Ridden Horse pain Ethogram

Anne Burgers

"Aan Wageningen University heb ik mijn master Animal Sciences afgerond, met de specialisatie adaptatiefysiologie. Mijn carrière pad heeft me al langs meerdere interessante functies en bedrijven gebracht: van NGO's tot sectororganisaties en van een communicatiebureau tot de diervoersector. In mijn functies was ik vaak het aanspreekpunt voor politici en toezichthouders en betrokken bij projecten rond dierenwelzijn.
Wetenschappelijke kennis en de passie voor paarden blijft altijd aan me trekken en Equifacts past hier perfect bij. Ik hoop dat we hiermee een levendig platform creëren, waar iedereen van de wetenschap (en van elkaar) kan leren om samen te werken aan een betere communicatie tussen paard en mens.
Met mijn eigen paard Generaal, een KWPN reus van 1.80m, rijd ik vooral recreatief. Lekker door de bossen en over de hei rijden, daar maak je ons allebei blij mee!"
Opleidingen/cursussen:
  • MSc. Animal Sciences
  • The Ridden Horse pain Ethogram
  • Inzicht in Invloed

Onze missie

Met Equifacts slaan we de brug tussen wetenschap en de praktijk. Met alle nuttige kennis uit wetenschappelijk onderzoek verbeteren we het welzijn van onze paarden. 
Met Equifacts willen we een platform creëren voor iedereen die zich wil verdiepen in de wetenschappelijk kennis rond (het houden van) paarden. Wij zorgen voor een continu toevoer van interessante hoofdstukken over een brede variatie aan onderwerpen: van management, gedrag, welzijn tot training en huisvesting. 
Met praktische opdrachten ga je vervolgens zelf aan de slag om te kijken hoe je de kennis in jouw situatie wel (of niet) in kan zetten. 

Daarnaast is Equifacts een plaats om met elkaar te discussiëren en overleggen over hoe we omgaan met paarden. Wat zijn ieders ervaringen? Hoe verhoudt zich dat tot de wetenschappelijke kennis? Wat zijn de grijze gebieden waar we eigenlijk gewoon nog niet genoeg van weten?

Onze paarden

Hieronder stellen we onze paarden kort aan jullie voor. Op het platform zal je hun namen tegenkomen wanneer we gebruik maken van situaties uit de dagelijkse praktijk om bepaalde onderwerpen beter uit te leggen. 
Write your awesome label here.

Finn

Een 7 jarige stoere shetlander ruin die voor niets en niemand bang is. Na jarenlang als hengst alleen gestaan te hebben is hij een jaar geleden op ons pad gekomen. Na zijn castratie is hij geïntroduceerd in onze kudde en werd daar direct opgevoed door de groep. Met Finn rijden we aangespannen en doen we grondwerk o.a. in de vorm van horse agility.

Write your awesome label here.

Generaal

Generaal is geboren in 2011. Een lieve KWPN ruin van 1.80m hoog. We rijden met name recreatief met hem, dressuurmatig, en doen clickertraining en grondwerk. Hij is zich er in sommige situaties goed van bewust hoe groot hij is, wat het een uitdaging maakt om hem van moeilijke situaties te overtuigen. Gelukkig is hij heel werkwillig en leergierig. 

Write your awesome label here.

Bullet Proof

Een 16 jarige zwarte KWPN ruin waar we voornamelijk mee mennen en grondwerk doen. Bull is een ontzettend lief en zachtaardig paard maar heeft helaas wat traumatische ervaringen mee gemaakt waardoor hij fysiek en mentaal het soms wat moeilijk heeft. 

Write your awesome label here.

Starano

Een 18 jarige haflinger ruin die ondanks zijn leeftijd de laatste jaren emotioneel enorm gegroeid is. Zo is hij een stuk interactiever in de kudde en toont hij steeds meer interesse in mensen. Met Star rijden we voornamelijk onder het zadel zowel dressuurmatig als buiten. Helaas hebben we Starano in 2022 moeten laten gaan, maar foto's en video's van hem zal je nog tegenkomen op het platform.

Write your awesome label here.

Blacky

Een 26 jarige shetland pony ruin en tevens Lydia's eerste pony! Toen ze een jaar of 7 was kwam Black als ongecastreerde onopgevoede hengst in haar leven. Van hem heeft ze het meeste geleerd en zo ook de grootste fouten gemaakt. Black is dol op vrijheidsdressuur en agility en houdt ervan om buiten nieuwe routes te verkennen. Helaas is Blacky niet meer onder ons, maar foto's en video's van hem zal je nog tegenkomen op het platform.

Write your awesome label here.

Sjors

Onze 26 jarige shetland pony ruin die leeft voor eten en gezelschap zowel van mensen als van zijn grote vriend Bullet. Helaas heeft Sjors over de jaren heen staar en COPD ontwikkeld en dus geniet hij nu van zijn welverdiende pensioen in onze kudde.

Write your awesome label here.

Diablo

Diablo is onze nieuwste aanwinst. Hij is een Andalusier en komt dan ook uit Spanje. Hij is vrij onbezonnen, onbevreesd, dol op mensen maar vooral ook nog ontzettend jong. Dit zowel fysiek als mentaal, dus we zijn dan ook heel benieuwd wat zijn toekomst gaat brengen!

Created with