Ken je dat, dat je tegen een probleem aanloopt met je paard en dat de mensen om je heen direct met oplossingen aankomen? Vaak geven ze daarbij advies over hoe zij dat probleem ooit bij hun paard hebben opgelost of hoe ze weten dat iemand anders dat heeft gedaan. Maar is dat ook wel de goede oplossing voor jouw paard? Op welke feiten kan je jouw keuze en aanpak baseren?
In onze omgang met paarden spelen onze eigen gevoelens en ervaringen altijd een grote rol, dat is logisch. Wij merkten ook dat we veel dingen op gevoel deden of omdat we van anderen hadden gehoord dat het werkt, maar was dit nou echt de juiste manier? Steeds vaker vroegen we ons af: hoe doen we het nou eigenlijk ‘goed’?
Zo kwamen we in de zoektocht naar antwoorden bij de wetenschap terecht.
Voor veel mensen klinkt wetenschap 'saai'; ellenlange artikelen met moeilijke taal en ongrijpbare onderzoeken. Maar het tegendeel is waar, wetenschap is enorm interessant en divers! Zelfs wij waren verbaasd over hoeveel onderzoek er eigenlijk al beschikbaar is rond het onderwerp 'paard'. Omdat wetenschappelijk onderzoek vaak begint met iemand die zich afvraagt 'hoe zit dit nou eigenlijk?' vind je hier veel antwoorden op praktische vragen.
Het begint natuurlijk bij de basis: hoe functioneert een paard fysiek en mentaal? Wat zijn de voorouders van het paard? Wat hier ook heel interessant is, zijn de emotionele systemen en hoe de relatie tussen mens en paard het welzijn beïnvloedt.
Daarnaast vonden we veel onderzoek over het houden van paarden: wat zijn de effecten van binnen of buiten houden van paarden? In hoeverre is sociaal contact belangrijk? Wat voor verrijking hebben paarden nodig?
Tot slot biedt wetenschap ook veel informatie over training: hoe leert een paard? Welk effect hebben trainingsmethoden? Hoe zit het met bit vs. bitloos?
En dit is nog maar een kleine opsomming!
Doordat wetenschappelijke informatie ons feiten geeft, krijgen we meer houvast in onze omgang met paarden. Soms is het gewoon lastig om te weten wat te doen. Zeker als het onze eigen paarden zijn die ‘niet luisteren’ of probleemgedrag vertonen, is het moeilijk om niet gefrustreerd te raken. Door steeds meer te weten over waarom het paard doet wat hij doet, krijgen we er steeds meer begrip voor. Dit maakt het makkelijker om een keer diep adem te halen als ons paard weer een keer niet de hoeken door wil in de bak. Met onze kennis weten we nu beter waar het probleem vandaan kan komen en welke verschillende oplossingen we langs kunnen gaan.
Met ieder artikel dat we lezen leren we weer meer over onze paarden, hun gedrag, denkpatronen en communicatie. We weten nu dat wat we doen goed is en welke opties we hebben als iets niet werkt. Dit geeft een zeker gevoel en maakt de omgang met paarden nog veel leuker!
In welke situaties vraag jij je weleens af hoe je het 'goed' doet?