Dec 13

Klopje op de hals of een voerbeloning?

Onderzoek in het zonnetje
 The effects of a choice test between food rewards and human interaction in a herd of domestic horses of varying breeds and experiences

Het 'klopje op de hals' of een kriebel wordt door veel mensen gebruikt om hun paard te belonen. Het is echter niet duidelijk of paarden dit daadwerkelijk fijn vinden. Wel is het bekend dat paarden voer als positieve beloning ervaren. Dit onderzoek heeft gekeken naar de voorkeur van paarden voor voerbeloningen of menselijk contact.

Dit soort onderzoek is eerder als eens uitgevoerd bij honden. Daaruit kwam dat zij menselijk contact regelmatig verkiezen boven voerbeloningen. Zij ervaren menselijk contact dus echt als positief. De vraag is nu of dit bij paarden ook zo is.
Voor dit onderzoek leerden de paarden 3 symbolen: X voor voedselbeloning, O voor kriebel van een mens, ▯ voor een klopje op de hals.
Paarden kunnen onderscheid maken tussen verschillende mensen en hun gedrag per mens waar ze mee te maken hebben aanpassen. Dit gebaseerd op voorgaande ervaringen met die specifieke persoon. Daarom is het onderzoek gedaan met zowel een bekend als een onbekend persoon. 
De paarden hadden daarnaast allemaal verschillende achtergronden: zadelmak en niet-zadelmak, enkele met een traumatische ervaring, verschillende rassen en leeftijden. Ze hadden allemaal nog nooit target-oefening gehad, dit is ze aangeleerd aan het begin van het onderzoek. De zadelmakke paarden werden gereden volgens de traditionele of de natural horsemanship methode (negatieve bekrachtiging). 

Na het aanleren van de targets en hun betekenis startte de proef. Paarden kregen een van de 3 symbolen (die ze ondertussen kende) te zien. Als ze deze aanraakten kregen ze de bijbehorende beloning. Daarna hadden ze 10 seconden om het target opnieuw aan te raken om de beloning nog een keer te krijgen. Deden ze dat niet, dan wisselden de onderzoekers het target om voor de volgende. Paarden mochten maximaal 10x achter elkaar dezelfde beloning 'vragen'. 

Alle paarden vroegen de maximale 10 keer om een voerbeloning
. Van de mogelijkheid om een klopje of kriebel te krijgen maakten ze veel minder gebruiken, slechts een enkele keer (zie ook figuur 1).
Figuur 1. Deze grafiek toont het aantal keer dat de paarden het target wilden aanraken voor een bepaalde beloning (bij een onderzoeker die ze kenden). Alle paarden maakten de maximale 10 keer gebruik van de target om voer te krijgen. Eén paard wilde 5 keer een klopje. De meeste paarden maakten geen gebruik van de mogelijkheid tot een klopje of kriebel of slechts een enkele keer.

Als volgend onderdeel van de proef kregen de paarden steeds de keuze uit twee verschillende targets.
De resultaten zijn duidelijk:
Als paarden mochten kiezen tussen voer of kriebel/klopje, kozen ze altijd voor voer. Mochten ze kiezen tussen kriebel of klopje, dan kozen ze niets.

De achtergrond van de paarden had in het hele onderzoek geen effect op hun keuze. Eén paard koos vaker voor een klopje dan de anderen. Dit paard was redelijk nieuw in de kudde en had hiervoor vaak klopjes gehad in zijn training. Mogelijk was hij daarom geconditioneerd om dit te kiezen (mogelijk kreeg hij bij de vorige eigenaar een klopje in combinatie met een voerbeloning).
Of ze de onderzoeker al kenden of niet maakte ook geen verschil voor de keuze van de paarden.

Bron

Kieson E, Felix C, Webb S, Abramson C.I. The effects of a choice test between food rewards and human interaction in a herd of domestic horses of varying breeds and experiences Applied Animal Behaviour Science, Volume 231, October 2020, 105075

Wil jij het hele artikel lezen?
Met Equifacts Basis krijg je toegang tot álle artikelen op het kennisplatform en dat voor slechts €5 per maand!

Voor toegang tot het kennisplatform heb je een account nodig. Meld je hieronder aan of log in.

Liever gelijk toegang tot alle artikelen, cursussen én webinars? Kies dan voor Equifacts Compleet.
Betaalmethode
Kies hieronder welke betaalmethode je wilt gebruiken: creditcard of automatische incasso.
Automatische incasso

Voor betaling met automatische incasso word je via onderstaande button omgeleid naar onze partner Stripe. Hier kan je kiezen voor 'SEPA betaling', waarna je jouw gegevens kunt invullen voor de automatische incasso.
gegarandeerd veilige betalingen door het gebruik van een van de meest geavanceerde encryptie systemen.
De informatie op deze pagina wordt verwerkt en versleuteld middels vooraanstaande encryptie technologie en tools om fraude te voorkomen.
Created with