Jan 6

Welke beloning zorgt voor ontspanning?

Onderzoek in het zonnetje
 Physiological and Behavioral Responses of Horses to Wither Scratching and
Patting the Neck When Under Saddle

Ruiters halen over het algemeen veel plezier uit paardrijden, maar de vraag is wat het voor hun paard doet. Rijden levert voor de meeste paarden een prikkelende/opwindende situatie op, wat ervoor kan zorgen dat hij spanning opbouwt.. Het is voor een goede training en communicatie juist belangrijk dat een paard ook ontspant onder het zadel.

In dit onderzoek is gekeken in hoeverre een kriebel op de schoft en een klopje op de hals voor ontspanning bij het paard zorgen.
De kriebel bij de schoft die wij mensen onze paarden geven lijkt op het groomen wat paarden onderling ook doen. Ze doen dit om hun sociale band te versterken, ter ontspanning en om vertrouwen naar elkaar uit te stralen.
Voor het klopje op de hals is geen equivalent bekend dat paarden onderling ook uitvoeren. Het positieve gevoel wat paarden aan een klopje over houden heeft dan ook geen natuurlijke basis, maar zal aangeleerd zijn in onze interactie met het paard.
De onderzoeksopzet
De onderzoekers keken naar 18 gezonde paarden, die gereden werden door mensen en in een omgeving die ze kenden.
De paarden moesten een obstakel parcours rijden, waarna ze 1 minuut lang stilstonden en gefilmd werden terwijl ze 1 van de 3 behandelingen ondergingen:
  1. 1 minuut lang kriebelen van de schoft door de ruiter (vanaf de rug van het paard)
  2. 1 minuut lang klopje op de hals door de ruiter (vanaf de rug van het paard)
  3. 1 minuut lang stilstaan waarbij de ruiter niets deed (dit is de ‘controle’)
Vervolgens reden ze het obstakel parcours opnieuw, kwamen terug bij de camera en voerden de volgende behandeling uit. En zo verder tot alle 3 de behandelingen klaar waren.
Aan de hand van de hartslag en van 32 gedragingen keken de onderzoekers in hoeverre het paard ontspande of juist gespannen raakte tijdens de verschillende behandelingen.

De resultaten

Er was geen effect van de behandelingen op de verschillende hartslag-variabelen. Bij de gedragingen zagen ze wel enkele significante verschillen.

Geagiteerd gedrag
Oren naar achteren’, een gedrag dat irritatie betekent, zagen de onderzoekers langer als de ruiters niet deden en als de paarden een klopje op de nek kregen, dan wanneer ze een kriebel kregen.
Paarden hielden hun mond langer open bij de controle dan tijdens de klopjes.
Trekken aan de teugels zagen de onderzoekers vaker bij de controle en de klopjes dan tijdens de kriebel.
Naar voren lopen gebeurde vaker bij het klopjes geven dan bij de controle. De kriebel zat hier tussenin (zonder significant verschil met de andere).
Als ze klopjes kregen zwiepten de paarden vaker met hun staart dan bij de controle en bij de kriebels deden ze dit weer minder vaak dan bij de controle.

Ontspannen gedrag
Paarden hielden hun hoofd vaker en langer onder de schofthoogte bij de kriebels dan bij de andere 2 behandelingen.
Ook hadden de paarden tijdens de kriebels vaker een neutrale positie van de oren dan bij de klopjes.

Tot slot keken de onderzoekers nog naar een aantal ambigue gedragingen; gedrag waarvan niet duidelijk is of het geagiteerd of ontspannen of geen van beide betekent. Dit is bijvoorbeeld het hoofd naar rechts draaien. Dit deden de paarden vaker bij de kriebels dan bij het klopje. Ook likken/kauwen werd gescoord en dit zagen de onderzoekers vaker bij de klopjes dan bij de kriebels.
Conclusie
De onderzoekers concluderen aan de hand van hun onderzoek dat het paard 1 minuut lang kriebels geven onder het zadel zorgt voor ontspanning, terwijl ze dit effect niet zagen bij de klopjes of de controle. Sterker nog, zowel de controle als de klopjes zorgden voor evenveel geirriteerd gedrag van het paard.

Ze hadden verwacht ook effect te vinden op de hartslag-variabelen, maar dit bleek niet het geval.

Bron

Thorbergson Z.W., Nielsen S.G., Beaulieu R.J., Doyle R.E. Physiological and Behavioral Responses of Horses to Wither Scratching and Patting the Neck When Under Saddle Journal of Applied Animal Welfare Science
Volume 19, 2016 - Issue 3, Pages 245-259

Wil jij het hele artikel lezen?
Met Equifacts Basis krijg je toegang tot álle artikelen op het kennisplatform en dat voor slechts €5 per maand!

Voor toegang tot het kennisplatform heb je een account nodig. Meld je hieronder aan of log in.

Liever gelijk toegang tot alle artikelen, cursussen én webinars? Kies dan voor Equifacts Compleet.
Betaalmethode
Kies hieronder welke betaalmethode je wilt gebruiken: creditcard of automatische incasso.
Automatische incasso

Voor betaling met automatische incasso word je via onderstaande button omgeleid naar onze partner Stripe. Hier kan je kiezen voor 'SEPA betaling', waarna je jouw gegevens kunt invullen voor de automatische incasso.
gegarandeerd veilige betalingen door het gebruik van een van de meest geavanceerde encryptie systemen.
De informatie op deze pagina wordt verwerkt en versleuteld middels vooraanstaande encryptie technologie en tools om fraude te voorkomen.
Created with