Jan 25

Bestaat aandachtsblindheid bij paarden?

Onderzoek in het zonnetje
Does inattentional blindness exist in horses (Equus caballus)?
Empty space, drag to resize
Herken je dit? Je loopt op een drukke straat en bent druk op zoek naar het huisnummer waar je een afspraak hebt. Even later ontvang je een bericht van een vriend: 'ik zwaaide naar je, maar je zag me gewoon niet!'
We noemen dit fenomeen 'aandachtsblindheid'. Je bent zo sterk gefocust op iets, dat je de rest van je omgeving niet meer goed meekrijgt. Dit is zelfs een van de redenen dat het gebruik van mobiele telefoons in de auto is verboden: je bent zo druk bezig met je telefoon dat je letterlijk de voetgangers niet meer ziet.
In dit onderzoek keken de onderzoekers of paarden ook aandachtsblindheid kunnen ervaren.
Als paarden schrikken van hun omgeving kan dit leiden tot gevaarlijke situaties voor zowel het paard als de mens. Ondanks dat er al andere methoden (zoals desentiseren) zijn om hiermee om te gaan, kan het ook helpen als het mogelijk is om paarden af te leiden door ze een duidelijke taak te geven.
Empty space, drag to resize
Onderzoeksopzet
In het onderzoek, in Duitsland, deden 24 paarden mee van verschillende rassen en leeftijden. De paarden hadden onbeperkt toegang tot hooi en water en kregen twee keer per dag naar behoefte krachtvoer. Sommige paarden werden in een groepshuisvesting gehouden en andere in individuele boxen.
Alle paarden werden eerlijk over twee groepen verdeeld: de controle groep en de test groep.
De test vond plaats in een binnenbak die alle paarden kende. Hier moesten de paarden door een 1,5m x 10m pad lopen, afgezet met paaltjes en lint. 
Halverwege het pad stond aan weerszijden een kartonnen scherm. Hierachter konden de onderzoekers een spannend object neerzetten dat de paarden pas konden zien als ze voorbij het scherm waren. Het enge object was in dit geval een groot, roze opblaasbaar zeepaardje met kerstlichtjes erop geplakt.

Nadat de onderzoeker een keer meegelopen was met de paarden, moesten ze daarna zelf door het pad lopen. Iedere keer deden de onderzoekers alsof ze iets neerzetten achter de schermen voordat ze het paard weer loslieten. Alleen bij de test groep stond er ook daadwerkelijk het opblaasbare zeepaardje bij 2 van de 12 keer dat het paard door de gang moest lopen. Alle paarden kregen het object zowel een keer links als een keer rechts te zien, waarbij de helft van de groep eerst rechts en dan links had en de andere helft vice versa.
Bij de test paarden gooide een onderzoeker een bakje brokken in een emmer aan het eind van het pad en schudde hiermee om de aandacht van het paard te trekken. Als het paard bij de emmer was mocht hij deze ook opeten.

Het idee was dat de paarden die wisten dat ze voer kregen aan het eind van het pad hier zo mee bezig zouden zijn, dat ze niet van de enge objecten zouden schrikken.
Resultaten
De paarden uit de test groep schrokken de eerste keer niet significant minder dan de paarden uit de controle groep. Wat vooral opvallend was, is dat de tweede keer dat de paarden het enge object te zien kregen, de paarden in de test groep veel minder heftig reageerden.
De paarden in de controle groep (dus zonder voer als afleiding) schrokken net zo erg als de eerste keer. De paarden die wel met voer werden afgeleid schrokken de tweede keer significant minder. 
In het kader van aandachtsblindheid is dit lastig te verklaren, omdat de paarden dan ook de eerste keer al minder zouden moeten schrikken. Dat de paarden de tweede keer wel minder schrokken suggereert wel dat het voer een invloed heeft op hoe de paarden met het enge object omgaan. De onderzoekers verwachten dan ook dat dit effect ook bij meerdere runs achter elkaar zichtbaar zou zijn.
De onderzoekers geven als een van de mogelijke verklaringen dat paarden vluchtdieren zijn. Ze zijn gewend om ook op hun omgeving te letten als ze aan het eten zijn. Het zou levensgevaarlijk voor een paard zijn als hij de roofdieren in zijn omgeving niet meer opmerkt als hij staat te grazen. Het zou daarom interessant zijn om dit verder te onderzoeken met daarbij als afleiding bijvoorbeeld moeilijk hersenwerk voor het paard, om zo zijn aandacht nog beter af te leiden.
De paarden uit de test groep liepen wel duidelijk sneller door de gang heen, dus het voer werkte wel goed als stimulans voor het paard om naartoe te willen.
Bron
Gabor, V., Wall, S., Gerken, M., Brinkmann, L. Does inattentional blindness exist in horses (Equus caballus)? Applied Animal Behaviour Science, Volume 215, June 2019, Pages 45-51

Wil jij het hele artikel lezen?
Met Equifacts Basis krijg je toegang tot álle artikelen op het kennisplatform en dat voor slechts €5 per maand!

Voor toegang tot het kennisplatform heb je een account nodig. Meld je hieronder aan of log in.

Liever gelijk toegang tot alle artikelen, cursussen én webinars? Kies dan voor Equifacts Compleet.
Betaalmethode
Kies hieronder welke betaalmethode je wilt gebruiken: creditcard of automatische incasso.
Automatische incasso

Voor betaling met automatische incasso word je via onderstaande button omgeleid naar onze partner Stripe. Hier kan je kiezen voor 'SEPA betaling', waarna je jouw gegevens kunt invullen voor de automatische incasso.
gegarandeerd veilige betalingen door het gebruik van een van de meest geavanceerde encryptie systemen.
De informatie op deze pagina wordt verwerkt en versleuteld middels vooraanstaande encryptie technologie en tools om fraude te voorkomen.
Created with